Verpleegstage in Francistown, Botswana

Safari in Kasane en feesten met de Zuid-Afrikanen

Brrr, 5u is toch wel vroeg hé ;-)
Maar toen ik die jeep zag met de open banken (hoog boven de grond), was ik direct wakker. Laat maar komen die beesten! Om 6u over de straat rijden in zo’n open ding met enkel een longsleeve aan, was toch best koud. Dane was slimmer, met zijn trui. Alleen waaide zijn pet dan weer weg, waardoor we moesten stoppen en hij moest rennen :-)
Bij het park nog even de papieren regelen en toen kon de echte safari beginnen. Spannend hoor, zo in de struiken en bosjes staren op zoek naar wilde dieren! Het begon met vooral vogels, maar wel hele grote! De namen heb ik niet allemaal kunnen onthouden, maar het waren onder andere gieren. Als die hun vleugels spreiden, dan spreek je toch over een mega vogel hoor! Ook liepen er heel veel impala’s, groot en klein. Ik zag er zelfs eentje van 2 dagen oud, zo schattig. Bambi’s genoeg hier om een heel sprookjesbos mee te vullen ;-)
Toen zijn we een heel stuk langs het water gereden. Daar zag ik hypo’s, vooral in het water. Zie je daar opeens zo’n grote bult, blijkt dat een beest te zijn. Ook een moeder met een jong langs de kant zochten al snel het water op en dan verdwijnen ze echt uit het zicht, terwijl het ontzettend grote beesten zijn. De krokodillen zwemmen hier ook vrolijk rond en daardoor konden de Egyptische ganzen het water niet in. Voor een vogelliefhebber, is het hier een waar paradijs. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik toch nog steeds erg op zoek was naar de iets wildere en gevaarlijkere en grotere dieren. Helaas zijn de nijlpaarden in de verte, de grootste geweest die ik tijdens deze safari te zien kreeg. Want na nog enkele buffels op het midden van de weg, hebben we geen grote dieren meer gezien. Enkel nog… 1 leeuwin, die best ver weg, lekker lag te slapen. Ik moet zeggen dat ik best teleurgesteld was. Geen olifanten, geen giraffen, geen kudu’s, geen zebra, geen leeuwen, geen poema of hyena… Enkel de voetsporen van een hyena, maar geen in het echt. En overal grote olifanten drollen, maar geen olifant te bespeuren. Jammer hoor! Ik zag wel nog apen, op weg van het water naar de velden om daar te “grazen”. Blijkbaar slapen ze aan het water en trekken ze overdag inlands om ’s avonds dan weer terug naar het water te keren. En zo lief on die kleintjes onder de mama’s te zien hangen!
Even denken, wat zag ik nog? Eekhoorns, mega kevers, everzwijnen en ontzettend veel “bambi’s. En dan heb je het ver gehad. Op een bepaald moment zagen we heel veel dieren wegvluchten, zo snel als ze konden. En daar hebben we staan wachten op wat er achter hen aan zat. Helaas heeft dat beest zich niet laten zien ;-(
De omgeving was zeker de moeite waard om te zien, maar ja, je komt toch vooral voor de dieren hé. Omdat het hier de laatste tijd flink heeft geregend, waren de wegen meer verharde modderstromen. De jeep hobbelde hier lustig overheen, maar je moest je toch serieus vasthouden soms! Toch nog een beetje spanning :-)
Al bij al was het een leuke ervaring, alleen met erg weinig dieren voor een safari. Licht teleurgesteld kwamen we dus terug aan de lodge. Ook het koppel uit Denemarken dat met ons de safari had gedaan, was er niet zo blij mee. Dan reis je toch een flink stuk om dat hier te komen doen en dan loop je het mis. Het steekt zeker als je hier op het terrein dan verhalen hoort van mensen die gister zijn geweest en 40 olifanten en 8 leeuwen hebben gezien!
Soit, vanmiddag een tweede kans met de boot-safari!

Om half 10 waren we terug en zijn we gaan ontbijten. Een spiegeleitje, een stukje spek en een worstje, een sneetje brood en koffie. Zo, de maag zat goed vol moet ik zeggen!!! Maar ik blijf het zeggen, ik mis de koffie van thuis :-)

Toen was het weer taxi-tijd want morgen gaan we naar de Victoria Falls en daarvoor hebben we Amerikaanse dollars nodig (visum in Zimbabwe en voor aan de Falls). De eigenaren van de lodge hebben in het “centrum” ook een exchange bureau, dus daar zijn we maar naar toe gegaan. Nog een korte stop bij de Spar voor een voorraadje water en dan weer terug naar de lodge.
Ondertussen is het 13u en zit in met mijn laptopje aan de picknicktafel in de open bar en ligt Dane in bed voor een middagdutje. Over 2 uurtjes moeten we weer klaar staan om te vertrekken. Ik hoop dan wel een olifant te kunnen zien :-)
Maar straks vertel ik jullie er alles over!
Het internet is hier niet zo goed en valt de hele tijd uit. De foto’s kan ik dus niet op het internet zetten en zullen pas volgende week dinsdag te bekijken zijn… Sorry :-)
Zo, ik ga op mijn kamer nog wat lezen, even uitrusten. Straks nog op safari en vanavond zijn we uitgenodigd op een party hier in de bar. Zal weer een leuke avond worden met de Zuid-Afrikanen :-)
Je loopt hier trouwens de hele tijd mensen tegen het lijf en het is leuk om dan de verhalen te horen. Een kerel uit Canada die 9 maanden in Gabarone werkt en nu een maandje aan het backpacken is, een koppel uit Denemarken op reis, een Zuid-Afrikaan die nu in Botswana woont en hier ferry’s bouwt,… Een beetje relaxed buiten liggen zit er hier niet in (er zijn trouwens niet eens stoelen of ligbedjes), want er is altijd wel iemand die een praatje komt maken. Daarom ga ik me nu maar even terug trekken op mijn kamer, want het is toch ook wel vermoeiend om steeds te babbelen en vertellen :-)

Zo, de tweede safari zit er ook op! Om 15u15 zijn we hier met de jeep vertrokken, een paar kilometer verderop, naar de aanlegsteiger. Daar wachtte ons een super leuke boot, met ongeveer 20 zitplaatsen, maar gelukkig waren we maar met 6. Het Deense koppel en een koppel uit Botswana wat in een nabijgelegen lodge logeert Deze hadden de koelbox meegenomen en al snel bleek dat deze bomvol bier en sterke drank zat. Ze hebben zich beiden goed laten gaan, wat erin resulteerde dat ze op het einde van de tocht steeds foto’s aan het maken waren terwijl ze tegen me aan gingen zitten, alsof ik het beste vriendinnetje was. Echt een beetje vreemd!!! Maar ja, drank doet soms rare dingen met een mens hé :-)
Onze bootsman heette ons welkom en zoef, weg waren we: in een rotvaart over dat water, heerlijk!!! Het was super warm en dan doet het zo goed om die wind te voelen. Maar als snel werd het tempo een stuk lager en kon het echte werk beginnen. We kregen steeds een stukje uitleg over wat er te zien was en ook veel leuke, interessante en leerrijke weetjes. De tocht begon met het bewonderen van enkele prachtige lodges langs de rivier. Echt super mooi! Maar helaas, voor ons, onbetaalbaar. Wel leuk om daar door de achtertuin eens naar binnen te kunnen turen.
De dieren dan: ik heb ontzettend veel nijlpaarden gezien! Wat zijn dat enorme beesten!!! Blijkbaar is dat het agressiefste dier in Afrika en zitten ze ook wel eens achter de boten aan. En dat hebben we ook mogen ervaren, zodat we op een bepaald moment weer met volle kracht weg moesten varen. Spannend hoor!!! Ik was ook getuige van een gevecht tussen 2 mannetjes (ja, natuurlijk ging het om een vrouwtje), al moet ik bekennen dat dat spectaculairder klinkt dan dat het uitziet, want het speelt zich voornamelijk onder water af. Dit keer heb ik ook nijlpaarden op het droge kunnen zien en iets dichter bij dan vanmorgen. Man man, zo’n logge beesten. En dan te bedenken dat ze enkel gras eten!
Krokodillen waren ook te zien en 2 keer zelfs van héél dichtbij! Ik kon haar bijna aanraken, maar heb me ingehouden. Had beloofd dat ik voorzichtig zou zijn hè ;-) Dan volgde er een enorm grote leguaan, veel mooie vogels (sorry, maar ik kan die namen echt niet onthouden), enkele buffels (moet toch steeds lachen met dat soort van kuifje tussen die 2 stevige hoorns), impala’s (duh),… Tja, jongens, verder kom ik helaas niet! Nu, begrijp me niet verkeerd: het was ontzettend mooi om deze te hebben gezien, maar ik denk dat jullie mijn teleurstelling ook wel een beetje begrijpen hé. Botswana, hét land van de olifanten; Kasane, dé plaats voor spannende safari’s en dan krijg je het niet te zien. Het regenseizoen is net 2 weken te vroeg begonnen dit jaar. Ik had nochtans het potje met regen in België gelaten!

Maar wat een prachtige omgeving! Echt waar, ik heb met volle teugen genoten en alles in me opgenomen. Bootjesliefhebber als ik ben, ben ik natuurlijk op het voorste puntje gaan zitten. Geen kuipstoeltje voor mij, maar lekker vooraan. Mijn voeten kon ik net niet over boord hangen, want met al die nijlpaarden en krokodillen verborgen onder het wateroppervlakte, zijn mijn tenen me toch teveel waard. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe het er hier onderwater uit moet zien, met al die beesten. Moet best gezellig zijn, niet? De trip duurde ongeveer 3u, dus was ik ook getuige van een prachtige zonsondergang. Het is wel super romantisch hoor! En daar zat ik dan, met Dane naar de ondergaande zon te kijken en melig te wezen bij anekdotes van Hans Teeuwen en het zeilliedje van Bart Kaël!
Het laatste stukje was weer tegen topsnelheid en dan gaat die punt van de boot (waar ik dus zat) een stukje omhoog, waardoor mijn voeten eindelijk over de rand mochten bengelen. Oh, man, dat was echt zalig!!! Een perfecte afsluiter van een prachtige boottocht en een ontzettend moment van totale ontspanning. En oh ja, we hebben eindelijk de eerste echte leuke foto van ons 2-tjes. Werd tijd hé.
Terug aan land, stond de jeep alweer klaar om ons terug naar de lodge te rijden. Na een kort oponthoud, omdat we een mega grote ferry op een vrachtwagen toch eerst moesten laten passeren op het landweggetje, reden we daarna weer met de wind in de haren over de Afrikaanse wegen.

Ondertussen waren de magen serieus aan het knorren, dus na een zeer bewuste stop om de lange broek aan te doen en ons goed in te smeren met muggenspul, liepen we snel naar het restaurant. Het was er echt heel cozy en gezellig, olielampjes aan, rustig, knus. Dat was al veelbelovend. Dane zijn spareribs waren dan ook echt een meevaller en hij heeft ze met veel goesting verorberd. Ik had een salade met kip. De groenten waren goed en veel en eindelijk ook eens gevarieerd. De sausjes waren rijkelijk. Maar de kip, ja, die heb ik niet gevonden. Het waren allemaal hele kleine stukjes, gepaneerd en dan in het frietvet gegooid. Met als gevolg dat het keiharde, taaie brokjes waren. Jammer! En frietjes bakken is toch echt een Belgische kwaliteit, geen Botswaanse. Ze worden maar 1 keer kort gebakken in niet echt heet frietvet, platjes dus :-)
Maakt niet uit, de magen waren gevuld en dat was de bedoeling, want we hadden nog een feestje voor de boeg.
Ik was in de veronderstelling dat het feestje hier in de bar zou doorgaan, maar zelfs na ons eten, was er hier nog niet echt iets aan de gang. We zijn aan de bar gaan zitten en daar kwamen we er al snel achter dat het feestje bij de kantoren op het terrein doorging. Ik voelde me toch een beetje raar om daar naar toe te gaan. Ja, we waren uitgenodigd, maar ook zo tussen pot en pint, snap je? Het was de verjaardag van de eigenaar hier… Dus eerst nog maar wat socializen met wat mensen aan de bar. Dane raakte in gesprek met een kerel uit Zuid-Afrika en ik heb me bij hen gevoegd. Het begon vrij leuk, maar werd al snel een beetje duf. De kerel in kwestie had volgens ons al een behoorlijke hoeveelheid alcohol binnen en dat was duidelijk te merken aan het dalende niveau van gesprek, tot zelfs op het punt dat Dane en ik niet meer snapten wat hij aan het vertellen was (bv dat hij niet naar België durfde te komen omdat hij de film Saw had gezien?!?). Om ons vermoeden te bevestigen, zwalkte hij de bar uiteindelijk uit en kwam net niet ten val! Volgende klant: Lans, naar Lancelot. Hij sprak een goed mondje Nederlands want hij had naar eigen zeggen lange tijd in België gewoon. Naar mijn weten ligt Tilburg wel in Nederland, maar soit. Lans gaf ons een specialiteit van Kasane: de blowjob. Voordat jullie in paniek schieten: het is een drankje!!! Maar wel heel erg lekker! Een combi van Kahlua en Amarulla, in een shotje. Maar ook Lans had al erg diep in het glaasje gekeken en ik was op een bepaald moment niet gecharmeerd door zijn opmerking, maar gedegouteerd. Dus toen hij zei dat hij naar het feestje ging, zijn we maar met hem meegewandeld. Voor hem was het echter strompelen! Toch makkelijker om met iemand mee binnen te glippen :-)

Het feestje was erg gezellig en we werden erg openlijk en hartelijk onthaald door de gastheer/eigenaar. We moesten meteen mee om kennis te maken met zijn vrouw en om te proeven van de punch. Grote koelbox open en die zat gewoon helemaal vol met punch en vers fruit! Kannetje erin, plastic bekertje vol en toen moesten we een ad fundum met hem doen. Poeh, dat slaat aan! Maar wel heel erg lekker :-) Maar daarna heb ik toch niet meer mee gedaan hoor! Enkel een slokje van de zo gegeerde tequila hier :-)
En dan een rondje socializen hé. Maar oh zo leuk als je dan een gesprek kunt voeren in het Zuid-Afrikaans! Ik vind dat toch zo lollig :-) Jammer genoeg kan ik de leuke uitspraken nooit herinneren, ben daar zo slecht in! Zo vroeg een kerel me vandaag mee uit, samen met zijn vriendin, hij gebruikte zo’n typische term die ik niet begreep, maar het betekende dat ze zich gingen bezatten.
Na wat leuke gesprekjes, wat handen schudden en zelfs na een boogie met Dane, zijn we om 11u als 2 voorbeeldige studenten naar onze kamer gegaan om te gaan slapen. Want morgen is het weer vroeg dag en het wordt een lange, maar hoogstwaarschijnlijk een super leuke dag! Laat dat wereldwonder maar komen :-)